Guimarães’te Erasmus: Alışveriş

Erasmus sırasında ekonomiyi iyi ayarlamak ve dengeli harcamalarla asıl önceliklerinize para harcamak bence alışverişi çok önemli hale getiriyor. Plansız beslenmek, gerçekten ihtiyacınız olmayan yeni şeyler almak ya da asla yüzüne bakmayacağınız ama sırf yurtdışında olmanın getirdiği rehavet ile kaybettiğiniz paralar ile bir şehir ya da bir ülkeyi görme fırsatından kendinizi mahrum bırakabilirsiniz. Şahsen benim önceliğim elimdeki parayla maksimum sayıda gezi yapmaktı. Niteliği beni çok ilgilendirmiyordu, beni ilgilendiren çok yer görmekti. Bu yüzden kesinlikle planlı beslenmeye çalıştım ve gereksiz her türlü harcamadan çekindim.

Her neyse gelelim asıl meseleye: Öncelikle bu paylaşacağım marketler Portekiz genelinde yaygın markalar o yüzden yalnızca Guimarães’e özgü değil. Guimarães dışında Erasmus yapanlar ,hatta gezi için gidenler bile faydalanabilirler.

Bolama: Bu market diğer yazacağım marketlere göre daha küçük ve  bazı ürünleri diğer marketlere göre daha ucuz. Ancak bu şu anlama gelmiyor “bolamada satılan bir ürün diğer marketlerde daha ucuza bulunamaz”. Ben genelleme yaparak yazıyorum. Örneğin yumurta alacaksam hep bolamadan aldım çünkü diğerlerine nazaran büyük farklar vardı. Bunun takibini tüm marketlerden farklı ürünler alarak yapabilirsiniz.
Uzun uzun yazacaktım ancak gereksiz olduğunu düşündüm. Belli bir süreden sonra zaten neyi nereden almanız gerektiğini çözmüş olacaksınız.

Bu marketin özeti: Aradığınız her şeyi bulamazsınız ancak bazı tipik ürünleri diğer marketlere nazaran daha ucuza alırsınız. Türkiyede ki A-101 gibidir.(Fiyat olarak değil, barındırdığı ürünler olarak.)

Pingo Doce: Genellikle Et , meyve-sebze , ekmek ve hamur işi aldığım market . Fiyat konusuna girmiyorum çünkü Türkiye’de ki gibi marketler arasında ki fiyat farkı kesinlikle göze çarpar derecede değil.
Bu marketin özeti: Aradığınız çoğu şeyi bulursunuz ve fiyatları diğer marketlerden farksızdır.

Continente: Bu market Guimarães Alışveriş merkezinde bulunur bizdeki Migros tipine benzer. Çok büyüktür, Fiyatları diğerleri gibidir ve aradığınız her şeyi bulursunuz. 

Ayrıca eğer toplu bir alışveriş yapacaksanız arkadaşlarınızla birlikte bu markete gidip alışverişinizi yaptıktan sonra taşıma sorunundan kurtulmak adına taksiye binip kaldığınız yere gidebilirsiniz. Guimarães içinde ulaşımı sürekli yürüyerek yaptığınız için belli bir süre sonra alışveriş yapmak  yorucu bir aktiviteye dönüşecek. 

Guimarães de bildiğim iki büyük alışveriş merkezi var. Birisi Guimarães Alışveriş Merkezi diğeri ise Espaço Guimarães. Buralarda istediğiniz her şeyi bulmanız mümkün. Espaço Guimarães merkezden uzak olduğu için merkezden otobüsler bedavaya getirip götürüyor. Gitmek isterseniz otobüslerin üzerinde Espaço Guimarães yazıyor.

Son olarak Guimarãesde büyük bir Decathlon bulunuyor. Üç ya da dört kişi taksiyle gidebilirsiniz,merkeze 6 km . Biz yürüyerek gidip gelmiştik. Decathlonda fiyatlar genel olarak normal ancak decathlonun  tekstil ürünlerinin çoğu türkiyede üretildiği için bazı şeyler türkiyede daha uygun. 

Guimarães haricinde alışveriş yapmak isterseniz gitmenizi önereceğim ilk yer Braga olur. Braga'daki alışveriş merkezlerinden giyim, teknoloji adına çok ucuz şeyler alabilirsiniz. Örneğin Pull&Bear İspanyol bir mağaza olduğu için fiyatları türkiye mağazalarına göre çok daha ucuz. 


Portekiz veya Erasmus hakkında her türlü sorularınızı mail aracılığıyla sorabilirsiniz.