19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs 1919, Türk milletinin tam bağımsızlık ve özgürlük umutlarını inanca dönüştürecek kurtuluş ateşinin yakılıp Milli Mücadele’nin başlatıldığı gündür.

Bu günün şahsım için anlam ve önemini aktaracak en iyi kelime ise başlangıçtır. Zor olduğunu düşündüğüm bir görev için, bir hedef için veya  geleceğimi şekillendirmek için atılması zor adımlar bana yalnızca başlayana kadar zor ve imkansız gelir. Aslında çevremde beni yakından tanıyan insanların bu özelliğimi kolay bir şekilde fark etmeleri gerekir. Başlayana kadar çözümde görev almayan beynimin bana problem yaratması da aslında bu durumu meşru kılıyor.

İşte tam bu sebeptendir ki milli mücadele fikrinin başarıya ulaşmasını sağlayan en önemli gaye insanları çözümde yer almaya ikna etmekten başlamıştır. O dönemde yaşamış sıradan bir vatandaş ile Atatürk'ün arasındaki en büyük fark çözümde yer alma istekleridir. 

Atatürk Samsuna giderken bir gün böylesine büyük ve eşsiz bir şey başaracağını biliyor muydu? Hayır, bilmiyordu. Peki Atatürk'ün tüm bunlara rağmen kararlığı ve sarsılmaz düşünceleri nereden geliyordu? En başından beri Atatürk kendi hayatında uygulamadığı hiçbir şeyi milletine öğüt veya tavsiye  olarak vermemiştir. Değişimi gerçekleştirmek için insanın ilk başta kendisini ve çevresini değiştirmesi gerektiğini her zaman bilmiştir. Kendi tabiriyle söyleyecek olursak, almış olduğu kararların ilhamlarını gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan almıştır. 


Bir gün, istiklal ve cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düştüğünde , vazifeye atılmak için içinde bulunduğu durumun vaziyetini, imkân ve şeraitini düşünmemiştir. Bu imkân ve şeraitin çok namüsait bir mahiyette tezahür edebileceğini bilmiştir. İstiklal ve cumhuriyetine kastedecek düşmanların, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabileceğinin farkına varmıştır. Cebren ve hile ile aziz vatanın bütün kaleleri zapt edilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabileceği gerçeğini kabullenmiştir. Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dâhilinde iktidara sahip olanların, gaflet ve dalalet ve hatta hıyanet içinde bulunabileceklerini bizzat tecrübe etmiştir. Hatta bu iktidar sahiplerinin, şahsi menfaatlerini müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebildiklerini görmüştür. Milletin, fakruzaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabileceğine tanıklık etmiştir.

Türk istikbalinin evladı olan Mustafa Kemal, işte, bu ahval ve şerait içinde dahi vazifesinin, Türk istiklal ve cumhuriyetini kurtarmak olduğunun, muhtaç olduğu kudretin, damarlarındaki asil kanda mevcut olduğunu  bilerek Samsuna çıkmıştır. 

Tüm yaptıklarına ilk önce kendisi inanmış, çevresini buna bağlı olarak etkilemiş ve daha sonra ise milyonlarca insanı inandırmıştır. 

Senin ve Seninle birlikte yeniden doğan bu milletin doğum günü kutlu olsun Atam!


19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın 101. Yılı Kutlu Olsun.







Braga


Braga is one of the most known cities of Portugal. It is geographically located in the north of Portugal, 55 km from Porto and 20 km from Guimarães. It can be said that it is the most important place in Portugal in terms of religion and culture.

The city is not much different from Guimarães, but if you are somehow in the city, I highly recommend going to Bom Jesus Do Monte. Bom Jesus Do Monte is the touristic center of Braga, it is located at the top of the city and offers a pleasure of viewing.

The city center is filled with churches. Apart from churches, it is also possible to come across cathedrals and chapels. It is inevitable not to come across history where the church is abundant. Most churches date from 200-300 years to 500-1000 years. Portuguese people are strictly bound to the historical fabric. However, if history, architecture and religion do not interest you, I cannot say that you are in the right place. Apart from this, there are beautiful gardens, city gates, tile samples and a castle in the city center. While visiting the city center, I recommend you to walk, but if you are planning to visit Bom Jesus Do Monte, I recommend you to take the bus from the city center. No card is required for the bus, you can pay the fee in the bus, and if you follow the hours, you do not expect unnecessary.

You can get to know Portuguese best in Braga and Guimarães. The people you see in these two cities are generally similar, but in cities like Lisbon and Porto, you can come across people from all over the world. According to my research before I left, I learned that people are extremely religious. However, I have not encountered any excesses, on the contrary, most people are hospitable and friendly. The population can be said to be old, but if you are in this city for Erasmus, you will have a lot of friends. Minho University's Erasmus student quota covered 10% across the entire university. For example, considering that it has 5000 students, this would be equivalent to 500 Erasmus students.

Transportation to Braga from other cities is as follows:

Using GetBus (About 8 Euros) from Porto Airport,

By train (about 3.30 euros) from Sao Bento or Campanha stops from Porto Center,

Using the private bus (About 3.50 Euro) from the Guimarães Shopping Center,

Using the public bus (About 1.5 Euro) from the center of Guimarães,

You can get there by using the Bus (about 20 Euro) from Lisbon.

(Prices for January 2019)

Places to visit in Braga;

Bom Jesus Do Monte

As I wrote above, the first one (even before the city center) is Bom Jesus Do Monte. Bom Jesus Do Monte is a temple located about 7 km from  Braga city center. I don't know how many temples you will see in your life, but if you are somehow in Braga, it is definitely a place to go. It is possible to see the city center completely from the temple. I recommend you to choose the sunset, especially if you plan to go in an hour.


You can use the stairs to go up to the temple, and it is possible to use the rail system as seen in the photo below :)




Above the temple, there are rest areas. It is located in a small pond in the middle of these resting areas. If you are in Braga for erasmus, I recommend you to spend time here.




The City center

I prefer to explain the city center through photos. You can find the necessary information under the photos.

Avenida da Liberdade
You can find various shops, cafes and shops on this street. You can reach every place to visit in Braga city center by taking this street as the center.

Garden of Santa Barbara

This garden is located right next to the castle in Braga city center. Along with this garden, you can visit Braga castle and various churches, cathedrals and gates near the castle. Since these churches and doors do not interest me, I do not have the photos of these places.
Braga Streets
São Marcos Church

If you want to announce to all people that you are in Braga, you can take a photo like me. :)

In summary: Braga is where you can get to know the Portuguese best. Culturally and religiously, it can be considered the capital of the country. If you are somehow here, I especially recommend you to see the temple. If you want to see various places in Portugal, I do not recommend you to choose this city. (If you are not interested in history and religion, of course) Portugal has many more beautiful cities and places than Braga. It is very difficult for the queue to come to Braga. :)




















Braga


Braga Portekizin en bilinen şehirlerinden bir tanesidir. Coğrafi olarak Portekiz'in kuzeyinde, Porto'ya 55 km, Guimarães'e ise  20 km uzaklıkta yer alır. Dini ve kültürel açıdan Portekiz’in en önemli yeridir denilebilir.

Şehrin Guimarãesten pek bir farkı yok, ancak bir şekilde şehirde bulunuyorsanız Bom Jesus Do Monte'ye gitmenizi kesinlikle öneririm. Bom Jesus Do Monte Braga'nın turistik merkezidir, şehrin en tepesinde yer alır ve seyir zevki yaşatır. 

Şehir merkezi ise kiliseler  ile dolup taşmıştır. Kiliseler dışında katedral ve şapellere de rastlamak mümkündür. Kilisenin bol olduğu yerde tarihe rastlamamak kaçınılmazdır.  Çoğu kilisesinin tarihi 200-300 yıldan 500-1000 yıla kadar uzanır. Tarihi dokuya kesinlikle bağlıdırlar. Ancak tarih, mimari ve din ilginizi çekmiyorsa doğru yerde olduğunuzu söyleyemem. Bunun dışında şehir merkezinde çok güzel bahçeler, şehir kapıları, çini örnekleri ve kale  yer alıyor. Şehir merkezini gezerken, yürümenizi öneririm ancak Bom Jesus Do Monte'yi gezmeyi düşünüyorsanız şehir merkezinden otobüse binmenizi tavsiye ederim. Otobüs için herhangi bir kart gerekmiyor, ücreti otobüs içerisinde ödeyebiliyorsunuz ayrıca saatlerini takip ederseniz gereksiz beklemezsiniz.

Portekizlileri en iyi Braga ve Guimarães şehirlerinde tanıyabilirsiniz. Bu iki şehirde gördüğünüz insanlar genelde birbirlerine benzerler ancak Lizbon ve Porto gibi şehirlerde dünyanın her tarafından insanlara rastlayabilirsiniz. Gitmeden önce yaptığım araştırmaya göre insanların aşırı dindar olduğunu öğrenmiştim. Ancak herhangi bir aşırılıkla karşılaşmadım aksine insanların çoğu misafirperver ve cana yakın. Nüfusun yaşlı olduğu söylenebilir ancak Erasmus için bu şehirde bulunuyorsanız bir hayli arkadaşınız olacaktır. Minho üniversitesi’nin Erasmus öğrenci kontenjanı tüm üniversite genelinde %10'u kapsıyordu. Örneğin 5000 öğrencisi olduğunu düşünürsek bu 500 Erasmus öğrencisine eş değer olacaktır.

Braga'ya diğer şehirlerden ulaşım ise şöyle:

Porto Havalimanından GetBus (Yaklaşık 8 Euro) kullanarak,

Porto Merkezinden Sao Bento ya da Campanha duraklarından tren (Yaklaşık 3.30 Euro) kullanarak,

Guimarães Alışveriş Merkezi'nden özel otobüs (Yaklaşık 3.50 Euro) kullanarak,

Guimarães merkez'den devlet otobüsü (Yaklaşık 1.5 Euro) kullanarak,

Lizbon'dan Otobüs (yaklaşık 20 Euro) kullanarak  ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

(Fiyatlar 2019 Ocak  için geçerlidir)

Bragada gezilecek yerler;

Bom Jesus Do Monte

Yukarıda yazdığım gibi ilki (şehir merkezinden bile önce) Bom Jesus Do Monte'dir. Bom Jesus Do Monte Bragan’ın şehir merkezinden yaklaşık 7 km uzaklıkta bulunan bir tapınaktır. Hayatınızda kaç tane tapınak göreceğinizi bilmiyorum ancak Braga’da bir şekilde bulunuyorsanız kesinlikle gitmeniz gereken bir yer. Tapınaktan şehir merkezini tamamen görmeniz mümkün. Özellikle bir saatte gitmeyi düşünüyorsanız gün batımını seçmenizi tavsiye ediyorum.


Tapınağa çıkmak için merdivenleri kullanabilirsiniz ayrıca  aşağıdaki fotoğrafta görüleceği gibi raylı sistem de kullanmanız mümkün :)




Tapınağın daha yukarısında ise dinlenme alanları bulunuyor. Bu dinlenme alanlarının ortasında küçük bir gölette yer almaktadır.  Braga'da erasmus için bulunuyorsanız burada zaman geçirmenizi tavsiye ederim. 




Şehir Merkezi

Şehir merkezini fotoğraflar üzerinden anlatmayı tercih ediyorum. Fotoğrafların altından gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Avenida da Liberdade
Bu cadde üzerinde çeşitli dükkanlara, kafelere ve mağazalara rastlayabilirsiniz. Bu caddeyi merkez alarak Braga şehir merkezinde gezilecek her yere ulaşabilirsiniz.

Garden of Santa Barbara

Braga şehir merkezindeki kalenin hemen yanında yer alan bir bahçedir. Bu bahçeyle birlikte Braga kalesini ve kalenin yakınında bulunan çeşitli kilise, katedral ve kapıları gezebilirsiniz. Bu kilise ve kapılar ilgimi çekmediği için bende fotoğrafları bulunmamaktadır.

Braga Sokakları

São Marcos Kilisesi

Ne olursa olsun Türkiye'den kalkıp gelmişsiniz. Braga'da olduğunuzu tüm insanlara duyurmak isterseniz benim gibi bir fotoğraf çekilebilirsiniz. :)

Özet olarak: Portekizlileri en iyi tanıyabileceğiniz yer Braga'dır. Kültürel ve dini açıdan ülkenin başkenti sayılabilir. Bir şekilde burada bulunuyorsanız özellikle tapınağı görmenizi tavsiye ediyorum. Portekiz'de çeşitli yerleri görmek istiyorsanız bu şehri tercih etmenizi önermiyorum. (Tarihe ve dine merakınız yoksa tabi) Portekiz'de Braga'dan çok daha güzel şehirler ve yerler bulunuyor. Sıranın Braga'ya gelmesi çok zor. :)