Ivy Bells Operasyonu

Soğuk Savaş sırasında ABD, Sovyet denizaltı ve füze teknolojisi hakkında daha fazla şey öğrenmek istedi. Birleşik Devletler Donanması, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile birlikte amacı Sovyet sualtı iletişim hatlarına tel dinlemeler yerleştirmek olan Ivy Bells Operasyonu gerçekleştirildi.

1970'lerin başında ABD hükümeti, Sovyet Pasifik Filosu deniz üssünü Sovyet Pasifik Filosu'nun Vladivostok'taki anakara karargahına bağlayan bir denizaltı iletişim kablosunun varlığını öğrendi. O zamanlar, Okhotsk Denizi'nin Sovyetler Birliği tarafından karasuları olduğu iddia ediliyordu ve kesinlikle yabancı gemilere kapalıydı ve Sovyet Donanması, davetsiz misafirleri tespit etmek için deniz tabanı boyunca bir ses algılama cihazları ağı kurmuştu. Bu cihazlarca kaydedilen ilk kasetler, Sovyetlerin kablonun güvenliğinden o kadar emin olduklarını ve bunun üzerinden yapılan konuşmaların çoğunun şifrelenmemiş olduğunu ortaya koydu.

Operasyonun Gerçekleştirilmesi

ABD operasyonun önündeki tüm engelleri bilmesine rağmen elde edilecek bilgilerin çok değerli olabileceğini göz önüne alarak operasyonu gerçekleştirmek için çalışmalara başladı. Operasyon suyun 120 metre altında, denizin dibinde ve tamamen karanlık bir ortamda gerçekleşti. ABD, dalgıçların uzun süre su altında kalabilmelerini sağlayabilmek için karışık bir gaz yarattı. 

Kablolardan veri almak için kablonun etrafına 6,1 metre uzunluğunda cihaz kuruldu. Bu cihaz kabloya zarar vermeden kablo üzerinden geçen her veriyi kopyalayıp cihazda bulunan kaydedicilere aktaracaktı. Veriyi belirli aralıklarda almak ve analiz etmek için düzenli olarak denizaltı bölgeye gönderilecek ve işlemler tekrar tekrar gerçekleşecekti. 

Ivy Bells Operasyonu çok gizli şekilde yürütülmüştür. Operasyonu gerçekleştiren denizcilerin çoğu bu konuda bilmesi gereken güvenlik iznine sahip değildi. Bu sebeple asıl görevi gizlemek için bir kapak hikayesi oluşturuldu ve bu hikayeyi desteklemek amacıyla somut adımlar atıldı. 

1980-1983 yılları arasında Ulusal Güvenlik Teşkilatı istihbarat analisti Ronald Pelton operasyon hakkında bilgileri KGB'ye para karşılığında satmıştır. 1985 yılında ise Pelton'un Washington DC'deki ilk teması olan KGB albayı Vitaly Yurchenko, Amerika Birleşik Devletleri'ne sığınmış ve Pelton'un tutuklanmasına yol açan bilgileri vermiştir.

Ivy Bells Operasyonu ile birlikte ABD Sovyetler’in sonraki on yıl için yaptıkları donanma operasyonları hakkında bilgi toplamıştır dolayısıyla Ivy Bells istihbarat açısından çok önemli bir yer taşımaktadır.

Referanslar:


 


Passive Cavity Resonator (Pasif Oyuk Rezonatörü) ya da The Thing (Dinleme Cihazı)

Pasif oyuk rezonatörü ya da The Thing ses sinyali iletmek için pasif teknikleri kullanan ilk gizli dinleme cihazlarından biridir. Sovyet Rus mucit ve müzisyen olan Leon Theremin tarafından tasarlanmıştır.  

Büyük Mühür böceği olarak da bilinen The Thing, Sovyetler Birliği'nin 4 Ağustos 1945'te Amerika Birleşik Devletleri Sovyetler Birliği Büyükelçisi W. Averell Harriman'a verdiği bir hediyenin içine gizlenmiştir. Amerika Birleşik Devletleri'nin Büyük Mührü'nün oymalı bir ahşap plakasına gömülü olan cihaz, Sovyet hükümeti tarafından ABD'yi gözetlemek için kullanılmıştır. 

4 Ağustos 1945'te, II. Dünya Savaşı'nın bitiminden birkaç hafta önce, Sovyetler Birliği'nin Genç Öncü Örgütü'nden bir delegasyon, Sovyetler Birliği'nin savaş müttefikine "dostluk jesti" olarak Büyükelçi Harriman'a oyma heykeli sunmuştur. Bu oyma heykel, 1952'de açığa çıkana kadar, yedi yıl boyunca büyükelçilikte asılı kalmıştır. 

Çalışma prensibi

Çalışması için bir sinyal vericisi, pasif oyuk rezonatörünün (passive cavity resonator) içindeki bir antene çok yüksek frekanslı bir telsiz sinyali gönderiyordu. Konuşulanları topladıktan sonra da onları bir alıcıya geri yansıtıyordu. Pasif oyuk rezonatörü, sadece radyo veya mikro dalgalarla aktif hale getirilebilen bir cihazdı.

Pasif olduğu için, enerjilenip aktif hale gelmesi için bir dış kaynaktan elektromanyetik enerjiye ihtiyaç duyardı. Ayrıca cihaz, radyo frekansı ile tanımlama (RFID) teknolojisinin öncülü olarak kabul edilir.  

Theremin'in tasarımı dinleme cihazının tespit edilmesini çok zorlaştırmıştır çünkü cihaz çok küçüktü, güç kaynağı veya aktif elektronik bileşenleri yoktu ve aktif olarak uzaktan ışınlanmadıkça herhangi bir sinyal yaymıyordu. Bu aynı tasarım özellikleri, cihazın genel sadeliği ile birlikte, onu çok güvenilir kılmış ve potansiyel olarak sınırsız bir çalışma ömrü vermiştir.

Casusluk için kullanımı

Cihaz, büyükelçinin masasının arkasındaki ahşap oymanın içine gizlenmişti. Ruslar önemli bir toplantının olacağını öğrendiğinde, büyükelçiliğin yakınına işaretsiz bir minibüs park ederek böceği aktif hale getirdiler. Böceğin rezonans frekansına ayarlanmış bir alıcı, daha sonra büyükelçinin ofisindeki konuşmayı almak için kullanıldı. 
Böceğin keşfi, 1960 U-2 krizine kadar uzun yıllar gizli tutuldu. 1 Mayıs 1960'ta Sovyetler, Sovyet hava sahası üzerinde bir Amerikan U-2 casus uçağını düşürdü ve bunun sonucunda Sovyetler Birliği, Amerikalıları casusluk yapmakla suçlayarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni topladı. Toplantının 4. gününde (26 Mayıs 1960), iki ülke arasındaki casusluğun karşılıklı olduğunu konseye göstermek amacıyla, Amerika'nın BM Büyükelçisi Henry Cabot Lodge, Rusya'nın dinleme cihazını ortaya çıkardı.


Referanslar: