Ivy Bells Operasyonu

Soğuk Savaş sırasında ABD, Sovyet denizaltı ve füze teknolojisi hakkında daha fazla şey öğrenmek istedi. Birleşik Devletler Donanması, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile birlikte amacı Sovyet sualtı iletişim hatlarına tel dinlemeler yerleştirmek olan Ivy Bells Operasyonu gerçekleştirildi.

1970'lerin başında ABD hükümeti, Sovyet Pasifik Filosu deniz üssünü Sovyet Pasifik Filosu'nun Vladivostok'taki anakara karargahına bağlayan bir denizaltı iletişim kablosunun varlığını öğrendi. O zamanlar, Okhotsk Denizi'nin Sovyetler Birliği tarafından karasuları olduğu iddia ediliyordu ve kesinlikle yabancı gemilere kapalıydı ve Sovyet Donanması, davetsiz misafirleri tespit etmek için deniz tabanı boyunca bir ses algılama cihazları ağı kurmuştu. Bu cihazlarca kaydedilen ilk kasetler, Sovyetlerin kablonun güvenliğinden o kadar emin olduklarını ve bunun üzerinden yapılan konuşmaların çoğunun şifrelenmemiş olduğunu ortaya koydu.

Operasyonun Gerçekleştirilmesi

ABD operasyonun önündeki tüm engelleri bilmesine rağmen elde edilecek bilgilerin çok değerli olabileceğini göz önüne alarak operasyonu gerçekleştirmek için çalışmalara başladı. Operasyon suyun 120 metre altında, denizin dibinde ve tamamen karanlık bir ortamda gerçekleşti. ABD, dalgıçların uzun süre su altında kalabilmelerini sağlayabilmek için karışık bir gaz yarattı. 

Kablolardan veri almak için kablonun etrafına 6,1 metre uzunluğunda cihaz kuruldu. Bu cihaz kabloya zarar vermeden kablo üzerinden geçen her veriyi kopyalayıp cihazda bulunan kaydedicilere aktaracaktı. Veriyi belirli aralıklarda almak ve analiz etmek için düzenli olarak denizaltı bölgeye gönderilecek ve işlemler tekrar tekrar gerçekleşecekti. 

Ivy Bells Operasyonu çok gizli şekilde yürütülmüştür. Operasyonu gerçekleştiren denizcilerin çoğu bu konuda bilmesi gereken güvenlik iznine sahip değildi. Bu sebeple asıl görevi gizlemek için bir kapak hikayesi oluşturuldu ve bu hikayeyi desteklemek amacıyla somut adımlar atıldı. 

1980-1983 yılları arasında Ulusal Güvenlik Teşkilatı istihbarat analisti Ronald Pelton operasyon hakkında bilgileri KGB'ye para karşılığında satmıştır. 1985 yılında ise Pelton'un Washington DC'deki ilk teması olan KGB albayı Vitaly Yurchenko, Amerika Birleşik Devletleri'ne sığınmış ve Pelton'un tutuklanmasına yol açan bilgileri vermiştir.

Ivy Bells Operasyonu ile birlikte ABD Sovyetler’in sonraki on yıl için yaptıkları donanma operasyonları hakkında bilgi toplamıştır dolayısıyla Ivy Bells istihbarat açısından çok önemli bir yer taşımaktadır.

Referanslar: