Guimarães’te Erasmus: İlk gün detayları ve telefon hattı


Giderken
Gelirken


Erasmus'u kazandınız ve kendinizi Porto Havalimanında buldunuz.
İndikten sonra Guimarães’e geçmek için iki farklı seçeneğiniz bulunuyor:Tren ya da otobüs. Ben tren hakkında bilgiyi burada vermeyeceğim çünkü ilk gün zor  olan seçenekten bahsetmek gereksiz olur. Porto Havaalanının çıkış kapısının sağ tarafında GetBus şirketinin şubesini göreceksiniz. Sizi doğrudan havaalanından alıp Guimarães’in merkezine götürecek. (2019 yılının şubat ayında fiyatı 8 Euro'ydu.)  GetBus şubesinden öğrenmeniz gereken şey sadece hareket saati , parayı otobüs içinde temin edecekler. GetBus ile ayrıca Braga'da Erasmus yapan arkadaşlarda faydalanabilir. Saati sorarken yalnızca Braga diye belirtmeleri yeterli olacaktır.

Guimarães’te ineceğiniz yer Guimarães alışveriş merkezi.Zaten son durak olduğu için herhangi bir kafa karışıklığı yaşamanıza gerek kalmayacak. Alışveriş Merkezinde inmenin şöyle bir güzel yanı var, aklınıza gelen ilk sorulardan biri telefon hattı olacaktır ve burada hat sorununu da çözeceksiniz. Hat fiyatları tarifelerine göre aşırı uygun. Alışveriş Merkezinin en alt katında ineceksiniz, alt kat bir nevi otobüs terminali gibi bir şey. Alışveriş merkezi üç kattan oluşuyor: Zemin kat, birinci ve ikinci kat.İkinci katta hat almak için stantlar göreceksiniz. Alacağınız telefon hattının ismi WTF. Bu stantlar öğrenciler için kurulmuş stantlar ancak Minho üniversitesine dışarıdan çok fazla öğrenci geldiği için stantlardaki herkes İngilizce konuşabiliyor. Tarifeler W,T,F diye ayrılıyor. Aralarında ki fiyat farkı ve tarifeler hiç düşünmeden en kapsamlı  paketi almanıza neden olacaktır. W ve T almayacaksınız unutmayın. F paketi alacaksınız.(Yazıda yapmanızın mantıksız ve gereksiz olduğu yerlerde alternatifleri açıklamayı gereksiz bulduğum için açıklamıyorum.) F paketi aldığınız zaman bu tarife her ay yenilenecek ve 3 ay boyunca devam edecek. Yani şöyle açıklayayım. Bu hattı alırken ödediğiniz ücret 10 Euro’ydu. 3 ay boyunca bu tarifeden yararlanacaksınız aylık 3.33 Euro’ya tekabül ediyor. Üç ay dolunca yeni bir hat almanız daha mantıklı olacaktır çünkü bu hat üzerinden devam ederseniz fiyatlar değişecek ve pahalı bir hal alacaktır. Örneğin 6 ay Erasmus yapacaksınız, bu süreçte 2 hat almanız yeterli olacaktır. Toplam 20 Euro ile 6 ay boyunca hat ihtiyacınızı karşılayacaksınız. Unutmadan alırken erasmus öğrencisi olduğunuzu belirtirseniz size alternatif bir şeyler sunmalarını engellemiş olursunuz. Tarife detaylarına girmek istemiyorum çünkü zaten aldığınızda bilgi sahibi olacaksınız. Bu hatlar ayrıca diğer ülke gezilerinde de çok yardımcı olacaktır. 


Gitmeden önce mutlaka söylediğim yerlerin görsellerine bakın, gerekirse Guimarães'in sokaklarında gezinin, en azından bir fikriniz olsun.



Şimdi gelelim elinizdeki bavullarla en kolay yöntem ile kalacağınız yere gitmeye. Bu yöntem kesinlikle taksiler olacaktır. Taksilere Guimarães Alışveriş Merkezinin önünden bineceksiniz . Taksiciler yaşlı oldukları için İngilizce konusunda çok güvenilir olduklarını söyleyemem o yüzden kalacağınız yerin haritalarda bir ekran görüntüsünü alın . Ekran görüntüsünün sebebi ,kalacağınız yerin Portekizcesini taksiciyle anlaşamamanız halinde yanınızda bulundurmanız. Ancak daha önce de söylediğim gibi çok fazla yabancı öğrenci olduğu için taksiciler gideceğiniz yeri genelde biliyor o yüzden çok dert edilecek bir şey değil. Örneğin okulun yurdunda kalacaksınız , ihtiyaç halinde buna benzer  bir görseli taksiciye gösterebilirsiniz.


Ek olarak:
İlk gün ve sonraki gün için yanınıza sandviç tarzı bir şeyler almanızı öneriyorum. Ben ilk gün gittiğimde aşırı yorgundum ve dışarı çıkıp bir şeyler yemek için enerjim kalmamıştı. Eğer Türk Hava Yolları ile giderseniz porto uçuşları sabahın erken saatlerinde oluyor ve gece uykusuz kalmanız gerekebiliyor. Türk Hava yolları harici başka bir firma ile gidiyorsanız da büyük ihtimal aktarma ile gidiyorsunuzdur, aktarma çok daha fazla yoracaktır.

Ayrıca Türk Hava Yolları  ile gidenler uçakta verilen kahvaltıyı kaçırmasın. Uzun bir süre bu kahvaltıyı özleyeceğinizden şüpheniz olmasın.

Alışveriş ve Yurt hakkında detaylı bilgiyi bir sonraki yazıda paylaşacağım.

Ben Porto'ya gelirken de giderken de güneşli bir günde geldim. Dilerim sizler de güneşli günlerde gider, güneşli günlerde gelirsiniz.


Portekiz veya Erasmus hakkında her türlü sorularınızı mail aracılığıyla sorabilirsiniz.
                                                                                                                                 

2 yorum:

  1. İyi günler bende yakın zaman içerisinde Braga'ya yerleşeceğim fakat erasmus ile değil . Oradaki iş olanaklarından veya iş bulma şartlarından bahsedebilirmisiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi günler, Braga ve Braga'da yaşam ile ilgili bilgi ve detay verebilirim ancak iş olanakları veya iş bulma şartları hakkında bilgi sahibi değilim. Guimarães'te hem okuyan hem çalışan bir arkadaşım vardı, kendisi Brezilyalı olduğu için portekizce konusunda sıkıntı çekmedi ve kasiyerlik yapıyordu. Nüfus ortalaması yüksek olan bir ülke ve bölge olduğu için gençlerin iş bulma konusunda sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum. Bu vasfınıza ve yetkinliğinize göre de değişecektir elbette. Detaylı bilgi almak isterseniz barisyldrm06@gmail.com adresi üzerinden sorularınızı sorabilirsiniz.

      Sil