Guimarães’te Erasmus: Yurt ve Yemek




İlk olarak yurtta kalıyorsanız bu yazı size biraz daha yardımcı olacak ancak ev tutan arkadaşlar da en az yurtta kalanlar kadar faydalanacaktır. Ben Minho’nun okul içindeki yurdunda kaldım . Residencias Universitarias de Azurem. 


 Minho Üniversitesi






Yurt iki kişilik odalardan oluşuyor, genelde aynı milletten insanları aynı odaya koymaya çalışıyorlar. Ben Erasmus'a gidiyorum, İngilizcemi geliştirmek istiyorum o yüzden aynı milletten insanlarla vakit geçirmek istemiyorum derseniz odanızı değiştirmeniz mümkün. Bu konu hakkında herhangi bir tavsiye vermeyi  istemiyorum o yüzden tamamen size kalmış. Benim arkadaşlarımın çoğu Türklerdi ve onlar sayesinde başkalarıyla yapamayacağımız o kadar çok şey yaptık ki , kesinlikle değdi. Bir insanın tek başına planlayamayacağı ,cesaret edemeyeceği ve hayatı boyunca yapamayacağı şeyleri grup halinde gerçekleştirdik. Muhtemelen onlar buraları okurken ne demek istediğimi anlayacaklardır. 
  
Ana binadan Minho Üniversitesi
Yurt üç bloktan oluşuyor, her blok dört kattan oluşuyor. Ana binanın iki katını kız öğrenciler diğer iki katını erkek öğrenciler oluşturuyor. Diğer bloklarda kat ayrımı yok. Yurdun ana binası (güvenlik kulübesinin karşısındaki) kantin ve ortak kullanımda mutfaklar barındırıyor. Kalan iki binanın en alt katlarında  sırasıyla çalışma odası ve çamaşır yıkama makineleri bulunuyor. Mutfaklarda maalesef ocak bulunmuyor, mikrodalga fırınlar var ancak yemek yapma konusunda yetersiz kalıyorlar.  Her odada banyo ve tuvalet ayrıca buzdolabı bulunuyor. Eğer yurdun ana binasındaysanız banyo ve tuvalet ortak kullanımda,odalarda bulunmuyor. Kış dönemi için elektrikli ısıtıcılar da mevcut.
Yemeğe gelirsek, eğer yurtta kalıyorsanız mikrodalga çeşitli yemeklerde yardımcı olur ancak yapabilecekleriniz her zaman kısıtlı. O yüzden gider gitmez elektrikli ocak alabilirsiniz, Oda arkadaşınız ile ya da bir başkasıyla ortak alırsanız fiyat düşer ancak elektrikli ocak tek başınıza alsanız bile pahalı bir şey değil. Ocak sayesinde tasarruf ettiğiniz para ocağı on kere alır diyebilirim.

Yurt okul sınırları içerisinde bulunuyor bu yüzden ulaşım sıkıntı olmuyor. Yurdun bitişiğinde okulun spor salonu , yaklaşık 300 metre ilerisinde ise Bar Academico(Okulun kendi barı, çarşamba günleri özel etkinliklere gidebilirsiniz)  bulunuyor. 


Yurttan okula geçiş bu küçük köprüyle sağlanıyor.
Karşıdaki bina ise  okulun 7/24 Açık Kütüphanesi.


Spor salonu: Erasmus'ta eğer derslere girmiyorsanız genel olarak oldukça boş zamanınız olacak. Değerlendirmek isteyenlere bu salonu kesinlikle öneririm. Yaklaşık üç ay gittiğim süreçten hiç pişman olmadım. Salon içinde ilgilenen hoca ingilizce bilmiyor ancak sizinle konuşmak için bilgisayarından translate kullanıyor. Yaşına ve tecrübesine göre hazırladığı programlar çok başarılıydı. Bu salon hakkında detaylı bilgi almak isteyenler ayrıca yazabilirler. Son olarak Erasmus öğrencileri kendi arasında salon futbolu düzenleyebilir. Bu maçlar genelde burada oynanıyor. 

Yemek yapmadığınız zaman yemek yiyebileceğiniz yerlere gelecek olursak: 

İlk olarak yurttaysanız yurdun kantininde genel olarak her şey bulunuyor ve fiyatları ortalama seviyede, ancak çorba içmek dışında hiç kullanmadım. Okulun yemekhanesinde yiyebilirsiniz, nicelik bakımından Türk üniversitelerinde sunulan ile aynı şeyler hemen hemen. Nitelikte ise çok farklılık var: Kültür başlı başına farklı, yemeklerinin temeli balığa dayanıyor ve balığı birçok yemekte kullanıyorlar. Çorbaları genelde sebze ağırlıklı. Her şeyi birbirine katıp yapıyorlar, bizim mutfağımızdaki gibi tarhanaymış mercimekmiş öyle çorbalara maalesef denk gelmedim. Eğer yemek etli ise genelde tavuk çıkıyor, inançları gereği  haliyle domuz eti de kullanıyorlar. Yemekhanede genelde bir aylık yemek listeleri oluyor internetten isimlerine bakarak gitmek istediğiniz günü ayarlayıp gidebilirsiniz, iki defa haricinde gitmedim.

Gelelim yemek yiyebileceğiniz bazı mekânlara: En çok yemek yediğim ve fiyat/performans açısından en iyisi gördüğüm yer, Cachorrão. Adresine bu isim ile ulaşabilirsiniz, Portekiz’in kendi markası ve epey yaygın. Özel menüleri var, gittiğiniz zaman bu menüleri duvarda çok rahat bulacaksınız.

Gelelim ikinci mekâna: Okuldan çıktığınız zaman , tam karşınızda  büyük binalar göreceksiniz. O binaların altlarında kafeler, kırtasiyeler ve bazı dükkânlar bulunuyor. Bunların arasında Hintli bir dönerci var, Famy Kebab. Türkiye’deki dönerlere benzemese de hem doyurucu hem de döneri çok lezzetli bir mekân. Cachorrão’dan sonra en çok gittiğimiz yer burasıydı.

Son mekanımız bir pastane: İnternetten ismini bulamadım ancak Igreja de Nossa Senhora da Olıveira isimli kilisenin tam karşısında ,köşede. Küçük bir dükkan. Tatlı fiyatları uygundu ve özellikle akşam 8 den sonra fiyatlar yarıdan fazla düşüyordu. Bunu göz önüne alarak gitmenizi kesinlikle tavsiye ederim. Fotoğrafın çekildiği yerin hemen arkasında pastaneyi görebilirsiniz.




Igreja de Nossa Senhora da Oliveira

Portekiz veya Erasmus hakkında her türlü sorularınızı mail aracılığıyla sorabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder