Guimarães'te Gezilmesi Gereken Yerler



Guimarães Şehir Merkezi

Guimarães başlı başına bir tarih ve  Portekizliler bu tarihe büsbütün sahip çıkmışlar. Şöyle ki şehirden modern yapıları çıkarsanız 200 yıl önceki ile hiçbir farkı olmadığını görürsünüz. Yıkılan, tahrip edilen bir yapı ya da kesilen bir ağaca rast gelmek çok mümkün değil. Neredeyse tüm kaldırımları ve evleri tek tip taştan yapılmış. Bu da Guimarães’in tarihi dokusunu bir bütün olarak göstermeye yetiyor.

Şehir merkezinde araba ya da herhangi bir ulaşım aracına ihtiyaç duymadan yürüyerek gezmeniz mümkün. Genel olarak gezilmesi gereken yerler kale etrafında yer alıyor.

Gezinize kaleden başlayabilirsiniz çünkü kale en yüksekte yer alıyor. Buradan başlarsanız tekrar tekrar tepe çıkmak zorunda kalmazsınız.

Kalenin normal kalelerden farklı bir özelliği yok ancak Portekiz kurulurken bu kale ile birçok zafer kazanılıyor. “Yüzyıllar geçtikten sonra, yeni askeri taktikler kalenin savunma işlevini yitirmesine ve kademeli olarak terk edilip bozulmasına neden oldu. 20. Yüzyılda kale restore edilmiş ve sonrasında Ulusal Anıt olarak sınıflandırılmıştır.”

Ayrıca kalenin akşam ışıklandırması da fena değil. J


Kalenin hemen yanında Bragança Dükleri’nin Sarayı (Palace of the Dukes of Braganza) yer alıyor. Saray Bragança’nın birinci dükü için yapılıyor. Bir zamanlar saygınlık ve gösteriş için çeşitli dükler tarafından daha sonrasında ise evsiz ve yardıma muhtaç insanlara yardım amaçlı kullanılmış. Günümüzde ise restore edilmiş bir şekilde  tarihi eserlere ev sahipliği yapan bir müze olarak faaliyet gösteriyor.


Saraydan şehir merkezine doğru indikçe kale ve saray gibi yapıların dışında kiliseler tarihi caddeler ve meydanlara rastlıyorsunuz. Santa Maria’dan  (Tasquilhado’ya ev sahipliği yapan ve Guimarães’in en eski yerlerinden bir tanesi olan cadde ) hemen sonra ise Oliveira Meydanı geliyor. Bu meydan ve cadde geceleri Guimarães’in en canlı yerleri oluyor. Çeşitli konserler ve büyük etkinlikler bu meydanda gerçekleşiyor. 



Tasquilhado ise Erasmus öğrencilerinin özellikle çarşamba ve cuma günleri gittiği bar. Eğer bir şekilde Guimarães’te bulunuyorsanız bir Türk’e rastlama olasılığınız en yüksek olduğu yer burasıdır. J

Bunun dışında şehir merkezinde Kökeni Guimarães’in kuruluşuna dayanan Igreja de Nossa Senhora da Oliveira ( Church of Our Lady of Olıveira) yer almaktadır. 12. Yüzyılda Eğitim veren kilise olarak faaliyet gösterirken ortaçağda çok önemli bir dini merkez haline gelmiştir.1911’de Cumhuriyetin kurulmasından sonra eğitim kısmı sonlandırılmış ve yenilenme sürecine girmiştir. 1967’de son halini alarak günümüzde yalnızca kilise olarak faaliyetini sürdürmektedir.

Penha

Guimarães’te mutlaka gitmenizi tavsiye ettiğim birinci yer Penha. Penhayı kısaca tarif edecek olursam şehrin en yüksek noktasında bulunan milli park. Milli parkın en yüksek noktasına inşa edilen kilisesini şehrin hemen hemen her noktasından görebilir hatta şehir dışından bile görebilirsiniz.

Penha’ya araçla, yaya, otobüs veya teleferik ile ulaşabilirsiniz. İçlerinde en mantıklı ve seyir zevki yüksek olanı teleferik. Gitmeye karar verirseniz mutlaka Teleferik kullanmanızı öneririm. Teleferiğin ücreti en son gidiş-dönüş 5 Euro’ydu.


Guimarães’te Erasmus yapıyorsanız mutlaka yürüyerek çıkmanızı da tavsiye ediyorum. Şehir merkezinden yaklaşık 5 km tırmanıyorsunuz. Değiyor mu? Bence değiyor.


Fotoğrafların birçoğu benim tarafımdan, bazıları ise arkadaşlarım tarafından çekilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder