Unutmak..

1. Aklında kalmamak, hatırlamamak.
2. Bir şeyi dalgınlıkla bir yerde bırakmak.
3. Bir şeyi yapamaz duruma gelmek.
4. Bağışlamak.
5. Gereken önemi vermemek, üstünde durmamak.
6. Hatırdan, gönülden çıkarmak.

Bunlar, unutmak kelimesinin bazı sözlük anlamları. İçlerinde bir tanesi var ki diğer hepsini kapsıyor,   yanılıp yanılmadığınızı test etmek isterseniz tahmin ederek başlayabilirsiniz.

Unutmak, insan için zıtlıklar ile dolu bir kavram. Çünkü bazen unutmak gerekir, hayatı eksik bir şeyler olsa bile devam ettirmek ya da ettirmemek kişinin elinde olan bir şey değil. Neden? Aslında, bu dünyanın güneş etrafında dönmesi kadar normal. Unutmadan yaşamak mümkün değil. Hele günümüzde hiç mümkün değil. Sürekli bir koşuşturma içinde olan, eksiklerinin yerini anında doldurabilen, insandan çok sistemin devamı için çalışan ve üretmek yerine tüketmeyi gaye edinmiş bir sistemde hiç ama hiç mümkün değil.

Bu yüzden düzene uyum sağlamadan aykırı bir şekilde yaşamanın uzun vadede size hiç bir faydası olmayacaktır. Bir şeyleri unutmak zorunda olacaksınız. Tüketim çılgınlığında tüketilen olmamak için unutmak zo run da sı nız!

Bir polis  suçluları yakalamayı ve huzuru temin etmeyi, bir öğretmen öğretmeyi ve insan yetiştirmeyi, bir avukat doğruları savunmayı amaç edinmiş olabilir. Tabii bunlar en optimist bakış açısıyla böyle. Güncel olarak, yalnızca bu meslekler değil neredeyse tüm meslekler belirli sistemleri devam ettirmek için varlıklarını sürdürüyorlar. Meslekten ziyade insanların hayatlarının merkezine koyması gereken ilk gaye 'insan için yaşamak' olmalıdır diye düşünüyorum.

İnsanlar mesleklerindeki varlıklarını sürdürmek için o mesleğin temel gayesini tamamıyla unutmuş, yalnızca üstleri için çalışmayı normal bir eylem haline getirmişler. Mesleklerini sürdürmek için akıllarına gelen tek şey sisteme benzemek ve sistem olmak ve  yazık ki 'işinde iyi olmak' artık kimsenin umrunda değil.  Bir nevi, gereken önemi vermemek, üstünde durmamaktadırlar.

Unutmak, gereken önemi vermemek, olaylardan ders çıkarmamak bu insanlar için sıradanlaşmış davranışlardır. Bir şeyleri unuttukları için, bir şeylerden ders çıkarmadıkları için, bir şeylere gereken önemi vermedikleri için gelişmek ve düzeltmek bu tür insanlar için mümkün değildir. Sıradanlığa ve tek düzeliğe o kadar çok alışmışlardır ki akvaryumun içindeki bir balıktan hiç bir farkları yoktur.

Özetle,
hayatınızda gelişmeyi, düzeltmeyi, ders çıkarmayı, unutmamayı bilen insanlar ile birlikte olmaya çalışırsanız zamanı geldiğinde 'unutulan' olmazsınız.

Bana kalırsa 'unutmak' ezici bir çoğunlukla gereken önemi vermemekten kaynaklanıyor. Basit ve hayatımızda çok önemi olmayan şeyleri daha sık unutmamızın sebebi de bu aslında. Çünkü kimse kendisini kandırmasın, önemli bir yer ile  iş görüşmesine gidilecek zamanı ve tarihi asla unutmayız. Ancak eve dönerken istenen bir şeyi almayı çoğu zaman unuturuz çünkü gereken önemi vermeyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder